Wat kan ik doen met een opleiding Advanced Nursing Practice en welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

 

 

Je wordt opgeleid tot verpleegkundig specialist, wat inhoudt dat je ook specifieke medische handelingen mag verrichten. Je kunt daardoor taken van artsen overnemen. Je kunt je laten registreren als verpleegkundig specialist. Vervolgens kun je je ontwikkelen in verschillende verpleegkundige specialismen:
– preventieve zorg bij somatische aandoeningen
– acute zorg bij somatische aandoeningen
– intensieve zorg bij somatische aandoeningen
– chronische zorg bij somatische aandoeningen
– geestelijke gezondheidszorg

 

Duur en leerwijze

Opleidingsduur
De HBO-masteropleiding Advanced Nursing Practice duurt twee jaar. De master wordt aangeboden als duale opleiding.

Studiebelasting
Tijdens de opleiding werk je als nurse practitioner/verpleegkundig specialist in opleiding op een relevante werkplek. Je hebt een dienstverband als verpleegkundige nodig voor minimaal 32 uur per week.

Naast je werk besteed je ook tijd aan lesdagen, zelfstudie en praktijkopdrachten.

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen.

 

Eisen toelating

De opleiding Advanced Nursing Practice is een HBO-masteropleiding. De toelatingseis is Verpleegkunde HBO. Daarnaast wordt relevante praktijkervaring gevraagd. Dit verschilt per hogeschool en kan liggen tussen de twee en vier jaar. Informeer bij de hogeschool van jouw keuze.

Verdere eisen voor deze master zijn: voldoende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal om vakliteratuur te kunnen lezen.

Lees meer over:

Verpleegkunde HBO

Werk- en opleidingsplek
Je volgt de master Advanced Nursing Practice in de duale variant, waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Om met de opleiding te kunnen starten, heb je een leer-arbeidsovereenkomst nodig. Dat is een overeenkomst tussen onderwijsintelling, praktijkinstelling en student. Op je werkplek moet een mentor/begeleider aanwezig zijn.

Assessment
Wanneer je niet over de opleiding Verpleegkunde HBO beschikt, is het bij sommige hogescholen mogelijk om via een assessment toegelaten te worden. In het assessment wordt bekeken of je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden beschikt.

Vrijstellingen
Je kunt vrijstellingen krijgen met een relevante academische studie op basis van een EVC-procedure. Bijvoorbeeld met:

Gezondheidswetenschappen

Psychologie

 

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Deze masteropleiding leert je om, als verpleegkundig specialist/nurse practitioner, een bijdrage te leveren aan de best mogelijke praktijkvoering.

Je leert cure en care te combineren tot een zeer complete functie, die zich richt op de beste zorg voor de patiënt. Je leert hoogwaardige zorg te verlenen, zodat je taken van de huisarts of medisch specialist kunt overnemen (continuïteit van zorg). Daarnaast leer je je verpleegkundige kennis en vaardigheden wetenschappelijk te onderbouwen. Het zelfstandig opzetten, uitvoeren en evalueren van verbeterprojecten is een ander leerdoel.

Theorie
Aandacht voor het verbeteren van zorgprocessen staat voorop. Tijdens de studie verdiep je je onder meer in verpleegkundig leiderschap, kennisontwikkeling en klinisch redeneren en handelen.

De precieze inhoud van de masteropleiding Advanced Nursing Practice is bij elke hogeschool anders.Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld:- uitvoeren van lichamelijk onderzoek ten behoeve van de diagnose
– visie op praktijkvoering ontwikkelen en communiceren
– ontwikkelen en invoeren van methodes om zorgprocessen te verbeteren
– wetenschappelijk onderzoek verrichten en in praktijk (helpen) brengen
– kennisoverdracht en advisering aan andere professionals

Praktijk
Het praktijkgedeelte van de opleiding vindt plaats in de instelling waar je in dienst bent. Daar werk je onder supervisie van een arts of medisch specialist en onder begeleiding van een mentor/opleider in de praktijk.

 

 

Waar aanmelden

Waar
De erkende masteropleiding Advanced Nursing Practice (MANP) kun je volgen aan een aantal hogescholen.

Filter

Advanced Nursing Practice (master) Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven is niet meer beschikbaar

Brochure downloaden

Algemeen De master Advanced Nursing Practice wordt verzorgd door de Academie voor Verpleegkunde, Hanzehogeschool Groningen. In vrijwel iedere...

Lees Meer

Advanced Nursing Practice

Wat kan ik doen met een opleiding Advanced Nursing Practice en welke opleidingsmogelijkheden zijn er? Je wordt opgeleid tot verpleegkundig...

Lees Meer

Overzicht Hogescholen opleiding Advanced Nursing Practice

Bij welke Hogescholen kan ik de opleiding Advanced Nursing Practice volgen?   www.fontys.nl Fontys Hogescholen in diverse plaatsen in...

Lees Meer

Master Advanced Nursing Practice Hogeschool Utrecht

Inschrijven

Brochure downloaden

De opleiding Master Advanced Nursing Practice leidt op tot verpleegkundig specialist. U leert zelfstandig hoogwaardig klinisch redeneren waarbij...

Lees Meer