Wat kan ik doen met een opleiding tot ambulanceverpleegkundige en welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

 

 

Je verleent hulp aan mensen die een ongeval hebben meegemaakt of die om andere redenen acute hulp nodig hebben. Je bent dus voortdurend onderweg in dit beroep, en moet daarom wel stressbestendig zijn…
Samen met de ambulancechauffeur, is de ambulanceverpleegkundige meestal de eerste hulpverlener ter plaatse. Hij/zij kan voor veel verrassingen komen te staan.

Zo moet een ambulanceverpleegkundige in weer en wind, gehinderd door technische of fysieke belemmeringen en onder druk van omstanders kunnen werken. De verpleegkundige heeft niet alleen te maken met patiënten met somatische stoornissen, maar ook met patiënten met psychische stoornissen in de gezondheidstoestand.

Een ambulanceverpleegkundige heeft een grotere verantwoordelijkheid dan de reguliere verpleegkundige en moet ook een aantal medische beslissingen kunnen nemen. Tevens moet hij/zij een aantal zogenoemde voorbehouden handelingen kunnen verrichten die met deze beslissingen samenhangen.

Er komen regelmatig ook andere hulpverleners ter plaatse. Een ambulanceverpleegkundige moet daarom kunnen samenwerken in GNK-verband, met politie, brandweer, huisarts, MKA, MMT, RIAGG, SIGMA, enzovoort.

Al deze omstandigheden vergen een hoge mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van werken. Om volledig toegerust te zijn om patiënten in de ambulance te verzorgen, is de landelijke opleiding tot ambulanceverpleegkundige verplicht. En wie als ambulanceverpleegkundige open staat voor nieuwe inzichten, kan reflecteren op het eigen functioneren, ervaringen ter discussie kan stellen en kritiek kan geven en ontvangen is al een eind op weg. Deze persoonlijke eigenschappen zijn tevens belangrijke gereedschappen voor het volgen van de opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

 

Wanneer, waar en bij welk opleidingsinstituut kan ik de opleiding Ambulanceverpleegkundige volgen?

 

Academie voor ambulancezorg

U kunt deze opleiding volgen bij : Klik op het logo om naar de website van dit opleidingsinstituut te...

Lees Meer