Wat kan ik doen met een opleiding tot Anesthesiemedewerker en welke mogelijke opleidingen zijn er?

 

De opleiding Anesthesiemedewerker is een opleiding op HBO-niveau, waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren. Erg praktijkgericht dus!
Je wordt opgeleid om samen met de anesthesioloog de patiënten onder algehele anesthesie te brengen, of hen een regionale verdoving toe te dienen, bijvoorbeeld via een ruggenprik

DUUR EN LEERWIJZE

De opleiding tot anesthesiemedewerker is een opleiding op HBO-niveau die drie jaar duurt. Je gaat tegelijkertijd werken en leren.

Vrijstellingen
Met een aantal diploma’s is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen.

EISEN TOELATING

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s:
– HAVO, bij voorkeur het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek
– VWO
– MBO niveau 4

Ontheffing vooropleidingseis
Beschik je niet over één van deze diploma’s, maar kun je wel aantonen dat je vooropleiding vergelijkbaar is? Dan kun je een verzoek indienen tot ontheffing van de vooropleidingseis. Dit doe je bij het College Zorg Opleidingen (CZO). Kijk voor meer informatie op www.czo.nl.

Vrijstellingen
Indien je hoger geschoold bent, word je uiteraard ook tot de opleiding toegelaten. En met Verpleegkunde A of één van de volgende diploma’s is het mogelijk de opleiding in tweeënhalf jaar of minder af te ronden:


  • Intensive Care Verpleegkundige
  • Operatieassistent
  • Verpleegkunde HBO
  • Verpleegkundige MBO

Erkenning Verworven Competenties (EVC)
Als je al over ervaring beschikt, kun je een EVC-procedure doorlopen. Je kunt namelijk je ervaringen, eerdere competenties en opleidingen door middel van zo’n procedure laten beoordelen. Dit kan studieverkorting opleveren. Je wordt beoordeeld aan de hand van een landelijke standaard.

Solliciteren
Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden moet je daarom ook bij een ziekenhuis aangesteld worden als leerling anesthesiemedewerker. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats. Ziekenhuizen kunnen aanvullende eisen stellen.

 

INHOUD OPLEIDING

De opleiding tot anesthesiemedewerker begint met een beroepsvoorbereidende periode van enkele maanden (maximaal zes maanden) bij een regionaal opleidingsinstituut. In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en doorloop je enkele korte stages in een ziekenhuis.

Werken en leren
Vervolgens word je aangesteld als leerling anesthesiemedewerker en ga je werken op de operatiekamer of de anesthesie-afdeling. Je leert het vak dus in de praktijk en gaat tegelijkertijd werken en leren. Hoe de praktijkleerperiode wordt ingevuld, is afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat werken. Elk operatiecomplex heeft namelijk een eigen praktijkleerplan dat als basis dient voor de begeleiding die je tijdens de opleiding krijgt.

Theorie en praktijk
Het theoretisch gedeelte van de opleiding bevat onder andere anesthesiologische zorg en technieken, farmacologie, anatomie/fysiologie en ziekteleer. Zowel in theorie als in de praktijk leer je ook hoe je met patiënten en met medische techniek moet omgaan, hoe je met collega’s samenwerkt en hoe je de kwaliteit van het vak kunt verbeteren en in stand houden.

Wat je leert
Aan het eind van de opleiding ben je volledig in staat om de anesthesioloog (de narcotiseur) te assisteren bij het toedienen van een plaatselijke of algehele verdoving bij patiënten die een operatie moeten ondergaan. Ook kun je, zelfstandig en onder supervisie van de anesthesioloog, de patiënt bewaken tijdens een operatie en/of acute situatie.

In opdracht van de anesthesioloog kun je medisch technische handelingen uitvoeren. In voorkomende situaties, na het stellen van een diagnose, ben je in staat zelfstandig de meest gebruikelijke therapie te starten. Je kunt indien nodig zelfstandig beginnen met reanimeren. Zowel zelfstandig als onder de supervisie van de anesthesioloog kun je de narcose onderhouden.

Afronding
Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Anesthesiemedewerker, dat landelijk erkend is. Ook word je opgenomen in het CZO-register Gediplomeerde Anesthesiemedewerkers.

Waar aanmelden

Uitgebreide informatie is aanwezig over de opleidingen bij onderwijsinstellingen en tevens is toegevoegd een volledige lijst (inclusief links) van alle ROC’s die deze opleiding verzorgen. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om volledig gratis en zonder enige verplichting een brochure te downloaden waarin zeer uitgebreid nogmaals informatie word gegeven over de betreffende opleiding en hoe je je kan opgeven.

Veel onderwijsinstellingen hebben verschillende leslocaties. Kijk op de site van de school in welke plaats deze opleiding wordt gegeven.

 

Operatieassistent en Anesthesiemedewerker – deeltijd HAN – Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is niet meer beschikbaar

Brochure downloaden

Inschrijven

Binnen deze pittige en uitdagende deeltijd bacheloropleiding stomen we u klaar voor een medisch assisterend beroep. Assisteren bij een operatie is...

Lees Meer

Lijst Onderwijsstellingen Opleiding Anesthesiemedewerker

Bij welke Onderwijsinstellingen kan ik de opleiding Anesthesiemedewerker volgen? www.umcutrecht.nl/onderwijs UMC Utrecht Academie in Utrecht....

Lees Meer