Wat kan ik doen met een opleiding tot Bewegingsagogie/ Psychomotorische Therapie en welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

 

 

Met deze opleiding word je opgeleid tot bewegingsagoog of psychomotorisch therapet (ook wel genoemd vaktherapeut)

Je helpt mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen vertrouwd te raken met sport/beweging. Als psychomotorisch therapeut (ofwel vaktherapeut) help je mensen met psychische problemen om te gaan met hun klachten of deze te veranderen, door gebruik te maken van lichaams- en bewegingsactiviteiten.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Bewegingsagoog (niveau 4) volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL, naar school en stage lopen). De duur van de opleiding is drie tot vier jaar.

Vrijstellingen
Met een aantal diploma’s is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen.

 

Eisen toelating

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
– VMBO
– LBO/VBO
– MAVO
– Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

Vakkenpakket of sector

Heb je een VMBO-diploma, dan word je met elke van de vier sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, Economie en Landbouw toegelaten. Je hebt dan één van de volgende leerwegen nodig: de theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg.

Heb je een LBO- of VBO-diploma? Dan is het wenselijk dat je minimaal één vak op C-niveau hebt gedaan en de overige vakken op B-niveau.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Bewegingsagoog leer je hoe je mensen kunt helpen bij hun herstelproces of bij het omgaan met hun problemen. Dit met behulp van sport- en bewegingsactiviteiten. De problemen kunnen variëren van een lichamelijke of verstandelijke beperking tot gedragsproblemen of psychiatrische problemen.

Je leert sport- en bewegingsactiviteiten ontwikkelen en uitvoeren. Deze sport- en bewegingsactiviteiten pas je aan op de lichamelijke mogelijkheden van de cliënt(en). Hiervoor leer je veel over de fysieke aspecten van het menselijk lichaam. Ook leer je hoe je een individueel begeleidingsplan schrijft voor een cliënt en hoe je de sport- en bewegingsactiviteiten evalueert.

Later in je beroep krijg je te maken met mensen die vaak erg specifieke en complexe problemen hebben. Tijdens je opleiding leer je hoe je moet omgaan met de soms hevige emoties van cliënten. Hierbij komen sociale en communicatieve vaardigheden aan bod.

Beroepsgericht onderwijs
In deze beroepsgerichte opleiding leer je hoe je werkt volgens de kerntaken en werkprocessen van het beroep. Door deze zaken te oefenen in praktijksituaties word je een deskundig beginnend beroepsbeoefenaar.

Voorbeelden van kerntaken zijn:
– Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten
– Organiseren van wedstrijden, toernooien of evenementen
– Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Voorbeelden van werkprocessen zijn:
– Bereidt sport- en bewegingsactiviteiten voor
– Voert bewegingsagogische activiteiten uit
– Evalueert de (SB)-werkzaamheden

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 20% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 70% van de studietijd werkend aan het leren.

 

 

Waar aanmelden

Uitgebreide informatie is aanwezig over de opleidingen bij onderwijsinstellingen en tevens is toegevoegd een volledige lijst (inclusief links) van alle ROC’s die deze opleiding verzorgen. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om volledig gratis en zonder enige verplichting een brochure te downloaden waarin zeer uitgebreid nogmaals informatie word gegeven over de betreffende opleiding en hoe je je kan opgeven.

Veel onderwijsinstellingen hebben verschillende leslocaties. Kijk op de site van de school in welke plaats deze opleiding wordt gegeven.

Filter

Lijst Hogescholen – opleiding Bewegingsagogie – Psychomotorische Therapie

Bij welke Hogescholen kan ik de opleiding Bewegingsagogie – Psychomotorische Therapie volgen? Op dit moment is deze opleiding op HBO niveau...

Lees Meer