Wat kan ik doen met een opleiding tot Doktersassistente en welke mogelijke opleidingen zijn er?

 

 

Met een afgeronde opleiding doktersassistente niveau 4 kun je het beroep van Doktersassistent uitoefenen. Doktersassistente is een opleiding op MBO niveau.

Als doktersassistent kun je dan o.a. gaan werken in huisartsenpraktijk, specialistenpraktijk, polikliniek, gezondheidscentrum of geneeskundige dienst. Ook kan een doktersassistente gaan werken bij een verpleeghuis of jeugdgezondheidszorg.

Je kunt de opleiding zowel bij ROC’s als bij private onderwijsinstellingen volgen zie hieronder een overzicht van de mogelijkheden.

Na beschrijving van de volledige opleiding zowel BBL als BOL bij een ROC word daarna uitgebreide informatie verschaft van de opleidingen bij particuliere onderwijsinstellingen. Bij particuliere onderwijsinstellingen is vaak de mogelijkheid om de opleiding verkort te volgen. Onderaan vind U uitgebreide informatie over de verkorte opleidingen met veelal de mogelijkheid om volledig gratis een uitgebreide brochure te downloaden.

 

Duur en leerwijze

De MBO-opleiding Doktersassistent op niveau 4 kun je op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) of via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). De opleiding duurt gemiddeld drie jaar.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal onderdelen) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk.
Doktersassistent in het ziekenhuis
ROC Midden Nederland biedt in samenwerking met een aantal ziekenhuizen een tweejarige BBL-opleiding aan. Je wordt dan opgeleid om in het ziekenhuis te gaan werken, bijvoorbeeld in de richting van Onderzoek en Behandeling, Operatieve Zorg of Radiotherapie.

 

Eisen toelating

Diploma’s
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Doktersassistent (Assistenten Gezondheidszorg) als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
– VMBO
– LBO/VBO
– MAVO
– Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO

 

Vakkenpakket en sector

Als je nu op het VMBO zit, kun je met elke van de vier sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, Economie en Landbouw worden toegelaten. Je hebt dan één van de volgende leerwegen nodig: de theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg.

Heb je een VBO-diploma? Dan is het wenselijk dat je tenminste drie vakken op C-niveau (waaronder Nederlands en één van de exacte vakken) en de overige vakken op B-niveau hebt behaald.

Als je een MAVO-diploma hebt, zijn natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket gewenst.

 

Vrijstellingen

Bij sommige ROC’s is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen, waardoor je hem in twee jaar kunt afronden. Deze versnelde opleiding is meestal alleen mogelijk als je in het bezit bent van een HAVO-diploma met scheikunde of een overgangsbewijs van 4 naar 5 VWO. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden.

ROC’s kunnen altijd aanvullende eisen stellen, zoals een leeftijdsgrens van 20 jaar voor een deeltijdopleiding. Soms is het gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Werken en leren?

Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-doktersassistent. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Sommige ROC’s kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

Daarnaast gelden dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) als voor de BOL-variant.
Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij de opleiding (ROC of particulier).

Aanvullende toelatingseisen
Voor de gewone BOL-opleiding gelden altijd bovenstaande toelatingseisen. ROC’s kunnen aanvullende eisen stellen voor BBL- of deeltijdopleidingen. Het is daarom handig om eerst contact op te nemen met het ROC waar je naartoe wilt. Soms is het gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Een andere opleiding?
Als je de opleiding Doktersassistent niet op een ROC wilt volgen, zijn er diverse andere opleidingsmogelijkheden.

De toelatingseisen voor deze opleidingen variëren. Voor meer informatie kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling.

 

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de MBO-opleiding Doktersassistent leer je hoe je patiënten te woord staat aan de telefoon en balie, en hoe je hen het beste advies en voorlichting geeft. Ook kun je na de opleiding bijvoorbeeld iemands bloeddruk meten, hechtingen verwijderen en bloed afnemen. Ook leer je meer over management, beheer en administratie.

 

Competenties
Een groot aantal scholen biedt de competentiegerichte opleiding Doktersassistent aan. Deze opleiding is gebaseerd op werkprocessen en competenties.

Voorbeelden van werkprocessen zijn:
– Staat de zorgvrager te woord en kanaliseert de zorgvraag
– Assisteert de behandelaar bij de medische behandeling
– Voert administratieve taken uit

Voorbeelden van competenties zijn:
– Aandacht en begrip tonen
– Samenwerken en overleggen
– Instructies en procedures opvolgen

 

Deelkwalificaties
Sommige scholen bieden nog de oude structuur aan van deelkwalificaties. Dat zijn onder meer:
– Individu en samenleving
– Omgaan met patiënt/cliënt en anderen binnen de beroepssituatie
– Preventie en voorlichting
– Medisch-technische handelingen
– Werken in een praktijk of instelling
Daarnaast kies je tussen één van de deelkwalificaties Engels of Duits.

 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in de praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent en maximaal 59 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je minimaal 60 procent van de studietijd werkend aan het leren.

Filter

Doktersassistente Instituut Memo

Brochure downloaden

Inschrijven

Doktersassistenten vind je op tal van plaatsen in de gezondheidszorg. Denk aan een huisartsenpraktijk of een huisartsenpost, maar ook aan een...

Lees Meer

Communicatieve vaardigheden voor de doktersassistent TopEvent Training Coaching en Scholing in de Zorg

Brochure downloaden

OMSCHRIJVING: Communicatieve vaardigheden voor doktersassistenten in 5 bijeenkomsten. BIJEENKOMST 1: COMMUNICATIE ALGEMEEN Voorbeeld: Je bent...

Lees Meer

Overzicht ROC’s opleiding Doktersassistente

Bij welke ROC’s kan ik de opleiding Doktersassistente volgen? www.albeda.nl Albeda College in diverse plaatsen in Zuid-Holland....

Lees Meer

Medische Terminologie NHA Thuisstudies is niet meer beschikbaar

Brochure downloaden

Inschrijven

In de cursus Medische Terminologie leert u de vaktermen en uitdrukkingen uit de medische wereld. Ideaal dus voor iedereen die zich de medische...

Lees Meer

VERKORT MBO DOKTERSASSISTENT Capabel Onderwijs Groep is niet meer beschikbaar

Brochure downloaden

Inschrijven

Jij als Doktersassistent Wil jij Doktersassistent worden? Dan krijg je een belangrijke en verantwoordelijke functie in een medische praktijk. Je...

Lees Meer