Wat kan ik doen met een opleiding tot Facilitair Medewerker en welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

 

 

Als je de opleiding Facilitair Medewerker hebt afgerond, kun je aan de slag als facilitair medewerker. Dit kan onder meer bij zorginstellingen.

Je kunt ook gaan werken als voedingsassistent. Dan ben je verantwoordelijk voor de maaltijdvoorziening. Je kunt onder meer werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis of ziekenhuis.

Heb je leidinggevende kwaliteiten? Dan kun je ook verder studeren op niveau 4. Je kunt dan aan de slag als facilitair leidinggevende.

Als je de opleiding Facilitair Medewerker hebt afgerond, kun je aan de slag als facilitair medewerker. Dit kan onder meer bij zorginstellingen.

Je kunt ook gaan werken als voedingsassistent. Dan ben je verantwoordelijk voor de maaltijdvoorziening. Je kunt onder meer werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis of ziekenhuis.

Heb je leidinggevende kwaliteiten? Dan kun je ook verder studeren op niveau 4. Je kunt dan aan de slag als facilitair leidinggevende.

Duur en leerwijze

De MBO-opleiding Facilitair Medewerker op niveau 2 kun je op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) of via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). In beide gevallen duurt de opleiding twee jaar.
Verkort / deeltijd
Bij enkele  onderwijsinstellingen vooral particuliere onderwijsinstellingen kun je de opleiding tot facilitair medewerker ook volgen in een verkorte variant. Erkende opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Dit betekent dat de netto-opleidingskosten voor uw werkgever vaak aanzienlijk minder tot vrijwel nihil zijn.

Onderaan vind je een uitgereide lijst van de mogelijkheden

Ook is het mogelijk geheel gratis een brochure te downloaden.
Ook sommige ROC’s bieden een verkorte opleiding aan veelal voor volwassenen

Eisen toelating

Diploma’s
Voor de MBO-opleiding Facilitair Medewerker heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Je wordt tot de opleiding toegelaten als je minimaal 10 jaar dagonderwijs hebt gevolgd of ouder bent dan 16 jaar.
Aanvullende toelatingseisen
ROC’s kunnen aanvullende eisen stellen. Het is mogelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Een andere opleiding?
Je kunt de opleiding Facilitair Medewerker op niveau 2 ook volgen bij een aantal particuliere onderwijsinstellingen. Ook hier zijn over het algemeen geen specifieke eisen t.a.v. een vooropleiding.
Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Facilitair Medewerker leer je om verschillende ondersteunende werkzaamheden uit te voeren waarmee je de dagelijkse gang van zaken in bijvoorbeeld een zorginstelling helpt. Je verzorgt bijvoorbeeld de koffie en thee of zorgt ervoor dat apparatuur goed is geïnstalleerd. Je leert om gebouwen en apparatuur te beheren. En je leert om te helpen bij het organiseren van bijeenkomsten. Daarnaast leer om je mee te helpen op het secretariaat.

Ook taken voedingsassistent
Tijdens deze opleiding leer je ook hoe je maaltijden bereidt en serveert aan mensen in zorginstellingen. Je leert hoe je moet omgaan met hygiëne bij het bereiden van de maaltijden en hoe je de keuken moet onderhouden. In je werk heb je direct contact met cliënten in zorginstellingen. Je leert hoe je deze mensen moet stimuleren voldoende te eten en te drinken. Daarbij ben je in staat klachten en eetproblemen te signaleren.
Competenties facilitair medewerker
Deze opleiding is gebaseerd op werkprocessen en competenties. Dit heet competentiegericht onderwijs.

Voorbeelden van werkprocessen
– Onderhoudt de voorraad
– Voert schoonmaakwerkzaamheden uit
– Treft voorbereidingen voor de bereiding van voedingscomponenten en verkoop

Voorbeelden van competenties
– Samenwerken en overleggen
– Materialen en middelen inzetten
– Instructies en procedures opvolgen

Aan de slag
Je kunt veel kanten uit met de opleiding Facilitair Medewerker. Je kunt aan de slag in een zorginstelling, maar ook in een hotel, bedrijfsrestaurant of onderhouds- en schoonmaakbedrijf.
Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan praktijk, in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je ongeveer 70 procent van je studietijd werkend aan het leren.

 

 

Waar aanmelden

1. Hogescholen

Je kunt voor deze MBO-opleiding terecht bij diverse ROC’s. Je kunt je daar ook aanmelden.

Veel onderwijsinstellingen hebben verschillende leslocaties. Kijk op de site van de school in welke plaats deze opleiding wordt gegeven.

 

Filter

Facilitair Medewerker Allround Possible.

Brochure downloaden

Inschrijven

Facilitair Medewerker Allround Algemeen Je bent facilitair medewerker en je wilt je taken nog professioneler uitvoeren....

Lees Meer

Facility Manager: Assistent Possible.

Brochure downloaden

Inschrijven

Facility Manager: Assistent Algemeen Als (senior) medewerker facilitaire dienst heb je een coördinerende functie en ben je betrokken bij...

Lees Meer

Facilitair Servicedesk Medewerker Possible.

Brochure downloaden

Facilitair Servicedesk Medewerker Algemeen Het licht in het damestoilet is kapot, het bureau van de directiesecretaresse moet verplaatst worden, de...

Lees Meer

Overzicht ROC’s opleiding Facilitair Medewerker

Bij welke ROC’s kan ik de opleiding Facilitair Medewerker volgen? www.albeda.nl Albeda College in diverse plaatsen in Zuid-Holland. Facilitair...

Lees Meer

MBO Facilitair Medewerker Holland Opleidingen Groep BV is niet meer beschikbaar

Brochure downloaden

Inschrijven

Een uitdagende baan als facilitair medewerker is door het volgen van deze praktische opleiding mogelijk. U ondersteunt de organisatie met...

Lees Meer

MHBO Leergang Facilitair Medewerker Holland Opleidingen Groep BV is niet meer beschikbaar

Brochure downloaden

Inschrijven

Een MHBO opleiding van Holland Opleidingen Groep vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een...

Lees Meer