Wat kan ik doen met een opleiding tot Kinderverpleegkundige en welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

 

Wat word je?

Als je deze opleiding hebt afgerond ben je:

  • Kinderverpleegkundige

Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen, want een kind groeit en ontwikkelt zich niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en emotioneel. Als kinderverpleegkundige moet je hier altijd rekening mee houden. Ook hebben kinderen andere aandoeningen dan volwassenen, of hebben ze andere symptomen bij dezelfde aandoening. Goed observeren tijdens je werk is dus belangrijk, want een kind kan niet altijd zelf zeggen wat het voelt of waar het pijn heeft.

Als kinderverpleegkundige heb je bovendien ook met volwassenen te maken: in ieder geval met de ouders.

Duur en leerwijze

De specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige duurt ongeveer dertien maanden. Daarin heb je minimaal 245 lesuren.

Zowel het aantal lesdagen als de verdeling van het aantal lesdagen en praktijkperioden is afhankelijk van het opleidingsinstituut en het ziekenhuis waar je de praktijkopleiding volgt.

Eisen toelating

Diploma’s
Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige heb je Verpleegkunde A of één van de volgende diploma’s nodig:

  • Verpleegkunde HBO
  • Verpleegkundige MBO

Solliciteren
Daarnaast hanteren instellingen de eis dat je bij voorkeur een half tot één jaar werkervaring hebt in een algemeen ziekenhuis. Dit hoeft niet per se op de kinderafdeling te zijn. Bij de start van de opleiding moet je werkzaam zijn op de kinderafdeling van een algemeen ziekenhuis, in een kinderziekenhuis of in de kinderkliniek van een academisch ziekenhuis. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats Kinderverpleegkunde.

Ook moet je als verpleegkundige in het BIG-register geregistreerd zijn.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
De specialistische vervolgopleiding Kinderverpleegkundige bestaat uit theorie-, vaardigheids-, en praktijkmodules. Hier leer je zorg te verlenen aan kinderen en hoe je ouders kunt begeleiden.

Onderwerpen
De onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, zijn onder andere het bieden van verpleegkundige zorg aan:
– pasgeborenen en zuigelingen
– kinderen na chirurgische ingrepen
– kinderen met kindergeneeskundige problemen
– chronisch zieke en/of ernstig zieke en/of stervende kinderen
– kinderen met een handicap
– kinderen met psychosomatische aandoeningen

Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de verschillende ontwikkelingsfasen van gezonde en zieke kinderen.

Ook de onderdelen zelfstandig leren, de professionalisering van de zorg en het doen van onderzoek komen aan bod.

Afronding
Na het behalen van alle modules ontvang je het diploma Kinderverpleegkundige en word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkend ziekenhuis.

Waar aanmelden

Praktijk
De meeste ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om de opleiding te volgen. Je werkt op de kinderafdeling van een algemeen ziekenhuis, in een kinderziekenhuis of in de kinderkliniek van een academisch ziekenhuis. Hier kun je het praktijkdeel van de opleiding doen via een leer-arbeidsplaats, waarbij je als leerling kinderverpleegkundige aan de slag gaat.

Theorie
Het theoretische gedeelte wordt verzorgd door meerdere opleidingsinstituten in Nederland, die vaak verbonden zijn aan een academisch ziekenhuis. Je kunt terecht bij:

www.lumc.nl
Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Kinderverpleegkundige: werkend leren.

www.vumc.nl/amstelacademie
VUmc Amstel Academie in Amsterdam. Kinderverpleegkundige: werkend leren.

Hoe aanmelden?
Het is gebruikelijk dat je je niet zelf aanmeldt bij het opleidingsinstituut, maar dat je aanmelding gedaan wordt door de instelling waarmee je een leer-arbeidsovereenkomst bent aangegaan. Je moet dus eerst solliciteren naar een opleidingsplaats.

Gerelateerde opleidingen :
Lees de beschrijvingen en download de brochure voor nog meer uitgebreide  informatie.

 

 

Filter

Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige Avans+

Brochure downloaden

Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige De verschuiving van alle hulp aan jeugdigen naar de gemeenten, flexibilisering en...

Lees Meer

Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige Avans+

Brochure downloaden

Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige De verschuiving van alle hulp aan jeugdigen naar de gemeenten, flexibilisering en...

Lees Meer

Lijst Hogescholen Opleiding Verpleegkunde HBO Niveau 5

Bij welke Hogescholen kan ik de opleiding HBO Verpleegkunde niveau 5 volgen? www.avans.nl Avans Hogeschool in Breda, Den Bosch, Tilburg....

Lees Meer