Wat kan ik doen met een opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok: Instellingskok en Professioneel kok en welke opleidingsmogelijkheden zijn er?

 

Met de opleiding Zelfstandig Werkend Kok kun je aan de slag in een keuken, bijvoorbeeld als instellingskok.

Een instellingskok maakt gerechten voor mensen binnen een instelling, bijvoorbeeld een ziekenhuis. Je maakt eten klaar voor een grote groep mensen en houdt rekening met de verschillende diëten. Je koopt het eten in en werkt samen met anderen in de keuken. Je bent ook verantwoordelijk voor de hygiëne.

Waar werk je?
Als instellingskok ga je werken in grote instellingen. Denk aan verzorgings- en verpleeghuizen en ziekenhuizen. Maar ook aan instellingen zoals een gezinsvervangend tehuis, crisisopvangcentrum of blijf-van-mijn-lijfhuis.

Je kunt natuurlijk ook aan de slag in een café, lunchroom of (bedrijfs)restaurant.

Duur en leerwijze

Je kunt de MBO-opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De studie duurt drie jaar.

Eisen toelating

Met vooropleiding :

Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3 als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
– VMBO
– Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
– MBO niveau 2 (Kok)

Vakkenpakket of sector
Als je nu op het VMBO zit, word je met de sector Economie toegelaten. Je hebt dan één van de volgende leerwegen nodig: de theoretische, de gemengde of de kaderberoepsgerichte leerweg.

Vrijstellingen
Bij sommige scholen is het mogelijk dat je vrijstellingen krijgt met een ander MBO-diploma, bijvoorbeeld Kok niveau 2.

Aanvullende eisen
Voor toelating tot niveau 3 kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan het vakkenpakket als je instroomt vanuit een niet verwante sector in het VMBO.

ROC’s kunnen altijd aanvullende eisen stellen en bieden soms schakelcursussen aan. Deze zijn handig als je niet aan de toelatingseisen voldoet. Bij veel ROC’s is het overigens gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je hoe je leiding moet geven in de keuken. Ook ontwikkel je je kooktechnieken nog verder.

Om als instellingskok te kunnen gaan werken, leer je tijdens de opleiding onder meer hoe je gerechten maakt op basis van een dieet. Zoals een zoutarm gerecht voor mensen die niet te veel zout mogen eten. Je leert hoe je recepten maakt, maar ook hoe je deze kunt aanpassen. Ook leer je voor grote groepen mensen koken.

Omdat je als zelfstandig werkend (instellings)kok veel moet organiseren, ga je je daar ook in verdiepen. Je leert hoe je ingrediënten moet inkopen, hoe je de voorraad op orde houdt en hoe je de machines en materialen schoonhoudt. Bovendien leer je het kostenplaatje in de gaten te houden, zodat je niet te veel geld uitgeeft bij de inkoop van producten.

Na deze opleiding kun je als instellingskok gaan werken, maar je kunt ook aan de slag in een lunchroom of restaurant.

Competenties
Deze opleiding is gebaseerd op werkprocessen en competenties. Dit heet competentiegericht onderwijs.

Voorbeelden van werkprocessen
– Past recepten aan
– Verricht onderhoud aan keukeninventaris
– Controleert producten en voert keukenadministratie uit

Voorbeelden van competenties
– Vakdeskundigheid inzetten
– Instructies en procedures opvolgen
– Samenwerken en overleggen

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg besteed je minimaal 30% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiest, ben je minimaal 70% van de studietijd werkend aan het leren.

 

 

Filter

Overzicht ROC’s – Zelfstandig Werkend Kok: Instellingskok

Bij welke ROC’s kan ik de opleiding tot Zelfstandig Werkend Kok: Instellingskok volgen? www.albeda.nl Albeda College in diverse plaatsen in...

Lees Meer